Construirea unui acoperis

Un acoperis se poate construi usor din materiale de constructie precum lemn uscat, iar invelitoarea se poate face fie cu tabla, tigla acoperis metalica, ceramica, stuf, etc., fiecare dintre acestea avand anumite caracteristici pentru a feri cladirea de capriciile vremii.

tigla metalica ploiestiUn acoperis nu inseamna doar tabla sau tigla. Acesta este compus din grinzi, scandura, capriori, stalpi de sustinere, coama si lateralele, latii, folie anticondens si invelitoare. Dupa ce se monteaza tabla sau tigla urmeaza sa se monteze si sistemul pluvial al locuintei, olanele, carligele pentru jgheaburi, jgheaburile de colectare a apei, dar si burlanele – toate acestea folosind pentru evacuarea apei. Nivelul pantei unui acoperis este foarte important. In functie de el, apa pluviala sau zapada nu vor stationa pe acesta si astfel nu va exista niciun risc ca acesta sa fie distrus.

Primul pas in construirea unui acoperis il reprezinta asezarea barnelor pe placa de beton sau pe centura casei. Acestea se monteaza pe conturul casei si se fixeaza pe pozitie cu ajutorul fierului beton care a fost instalat in momentul in care a fost turnata placa sau centura imobilului. La fel de importanta este si montarea popilor (stalpi verticali din lemn) pe care se vor monta coamele acoperisului. Dimensiunile popilor vor influenta inaltimea acoperisului, dar si gradul de inclinare al acestuia.

Dupa finalizarea partii inferioare a structurii se va putea trece la montarea capriorilor care dau efectiv forma acoperisului in functie de modul in care sunt asezati. Primul pas il reprezinta acoperirea capriorilor de lemn cu astereala (scanduri din lemn care au rol de sutinere a invelitorilor). In functie de tipul de invelitoare aleasa, peste aceasta etapa se poate trece sau se pot folosi in locul scandurilor sipci de metal sau lemn (in special in cazul invelitorilor din tabla care sunt mult mai usoare decat cele din ceramica sau beton). Capriorii reprezinta grinzile oblice, asezate in plan inclinat. Acestia se monteaza de o parte si de alta a versantilor acoperisului si se reazema pe panele de coama si cele inferioare.  Odata montati, se realizeaza forma triunghiulara a acoperisurilor clasice, care ofera stabilitate acoperisului si ajuta la distribuirea greutatii acestuia. Forma ajuta la dispersarea presiunii asupra intregii structuri, oferind rigiditate si stabilitate acoperisului.

Un alt pas important de facut dupa ce astereala este batuta este folia anticondens. Aceasta se va prinde de astereala, iar peste aceasta se vor monta riglele, niste sipci mici astfel incat sa se permita apei sa se scurga in caz de condens. Locul astfel creat va permite ventilatia acoperisului. Peste aceste sipci se vor fixa riglele de sustinere a invelitorii.

In functie de tipul de invelitoare aleasa se va executa montajul acesteia. Tigla ceramica este mai migaloasa si necesita neaparat o echipa de specialisti. Tabla sau tigla metalica Ploiesti sunt mult mai usor de asezat, nu sunt grele si astfel pot fi asezate pe acoperis fara sa il ingreuneze. Dupa finalizarea acestei etape tot ce mai trebuie facut este sa montam sistemul pluvial format din jgheaburi si burlane.

Montarea unui acoperis este un proces destul de greu de executat si implica mai multe etape de constructie de care trebuie sa tineti cont cu mare atentie. De aceea, ar fi bine ca mai inainte de a proceda la executia sa sa incercati sa apelati la o echipa de specialisti care va vor asigura garantia unei lucrari de calitate.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s